De meest eenzame walvis ter wereld

De meest eenzame walvis ter wereld‘ (Lannoo 2018) is een ontroerend verhaal over vriendschap, de kracht van verbeelding, vaders en dochters.

Het boek ontstond aan de rand van een Zweeds meer, waar de auteur en de illustrator in de lente van 2016 verbleven dankzij een schrijfbeurs van deAuteurs. Kim Crabeels en Sebastiaan Van Doninck traden er in het spoor van Astrid Lindgren. De inspiratie bleef niet uit en leidde uiteindelijk tot Lilja’s verhaal.

Lilja woont in een vuurtoren, ze is de bewaker van het noorderlicht. Haar papa is vaak weg, dan doet hij onderzoek op zee. Na elke zeereis krijgt Lilja een schelp. Ze heeft al een hele verzameling. Op een dag vertelt papa over een walvis die altijd alleen zwemt. Andere walvissen kunnen zijn gezang niet horen en daarom vinden ze hem niet. Wanneer Lilja alleen thuis blijft, is het stil in de vuurtoren. Tot er plots een lied klinkt uit een van de schelpen. Zou het de walvis zijn? En zingt hij voor Lilja?

Karin van Boekhandel Beatrijs tipt ‘De meest eenzame walvis ter wereld’ op Classica. Dit herbeluisteren is inmiddels mijn kleine guilty pleasure. Wat een warme recensie.

Ook de mooie woorden van Jan Van Coillie op Mappalibri gaan recht naar het hart van de walvis: “De klank- en beeldrijke taal, het warme verhaal en de dromerige prenten maken van De meest eenzame walvis ter wereld een hartverwarmend boek om bij weg te dromen.”

‘De meest eenzame walvis ter wereld’ strandde op een mooie tweede plaats in de Hebban Jeugdliteratuur Clubprijs.

Met jouw hulp kaapt Walvis straks misschien de LangZullenWeLezen!-trofee weg. ‘De meest eenzame walvis ter wereld’ staat in de longlist Prenten- en Kinderboeken. Je kan nog stemmen tot en met 14 oktober. Stem, bevestig je stem en laat je mailadres achter (= vrt-profiel aanmakenà. Zo maak je kans op één van de prachtige boekenpakketten.

Dankzij Luisterpuntbibliotheek is dit boek er ook in de Daisy-versie voor blinden en slechtzienden.