19 sep

De meest eenzame walvis ter wereld

In de lente van 2016 trokken illustrator & vriend Sebastiaan Van Doninck en ik naar Björköby, Zweden. Een schrijfbeurs van deAuteurs gaf ons de kans om in het spoor te treden van Astrid Lindgren, haar huis te bezoeken, de sfeer van haar verhalen op te snuiven en te werken in ons ‘eigen’ rode houten huisje aan het meer. De inspiratie bleef niet uit en leidde uiteindelijk tot dit boek.

De meest eenzame walvis ter wereld‘ (Lannoo 2018) is een ontroerend verhaal over vriendschap, de kracht van verbeelding en de liefde van een vader voor zijn dochter (en omgekeerd).

Lilja woont in een vuurtoren, ze is de bewaker van het noorderlicht. Haar papa is vaak weg, dan doet hij onderzoek op zee. Na elke zeereis krijgt Lilja een schelp. Ze heeft al een hele verzameling. Op een dag vertelt papa over een walvis die altijd alleen zwemt. Andere walvissen kunnen zijn gezang niet horen en daarom vinden ze hem niet. Wanneer Lilja alleen thuis blijft, is het stil in de vuurtoren. Tot er plots een lied klinkt uit een van de schelpen. Zou het de walvis zijn? En zingt hij voor Lilja?

Karin van Boekhandel Beatrijs tipt ‘De meest eenzame walvis ter wereld’ op Classica. Dit herbeluisteren is inmiddels mijn kleine guilty pleasure. Wat een warme recensie.

Ook de mooie woorden van Jan Van Coillie op Mappalibri gaan recht naar het hart van de walvis: “”De klank- en beeldrijke taal, het warme verhaal en de dromerige prenten maken van De meest eenzame walvis ter wereld een hartverwarmend boek om bij weg te dromen.”

‘De meest eenzame walvis ter wereld’ strandde op een mooie tweede plaats in de Hebban Jeugdliteratuur Clubprijs.

Met jouw hulp kaapt Walvis straks de LangZullenWeLezen!-trofee weg. ‘De meest eenzame walvis ter wereld’ staat in de longlist Prenten- en Kinderboeken. Je kan nog stemmen tot en met 14 oktober. Niet vergeten te bevestigen met een klik in de blauwe balk onderaan. Anders is je stem niet geldig. (En dat zou jammer zijn!) Laat je mailadres achter zodat je kans maakt op één van de prachtige boekenpakketten. Wij kruisen alvast vingers én vinnen!

Dankzij Luisterpuntbibliotheek is dit boek er ook in de Daisy-versie voor blinden en slechtzienden.